نگاهی نو به علم باغبانی

از خیار گلخانه ای بدانید

مشخصات ارقام گلخانه ای خیار



ارقام خیار گلخانه ای از نوع بکر بار و ماده گل می باشد و مهمترین خصوصیات این ارقام به قرار زیر است :


1-    سازگار با شرایط کشت در گلخانه هستند .


2-    احتیاج به زنبور یا دیگرعوامل تلقیح کننده ندارند.


3-    راندمان محصول زیاد می باشد .


4-    با انجام هرس و جوان نمودن بوته ، عمر گیاه را می توان چندید بار تجدید نموده و مجدداً بهره برداری نمود


گیاهشناسی خیار

نام علمی :    کوکومیس ساتیوس



نام گیاه در زبانهای خارجی :



فرانسه        کوکومبورو



انگلیسی      کیوکامبر



آلمانی         گورک


اصل و قدمت گیاه :اصل این گیاه نیز مانند دیگرگیاهان خانواده کدوئیان از جنوب شرق آسیا می
باشد یعنی درهندوستان وچین جنوبی و مرکزی کاشت خیار از 3 تا 4 هزار سال
قبل معمول بوده است .

مشخصات گیاه شناسی بوته خیار بوته خیار گیاهی است یکساله از خانواده کدوئیان و نام علمی آن کوکومیس ساتیووس می باشد .

برگ
بوته خیار نسبتا کوچک و رنگ آن سبز روشن است . بریدگیهی کم عمقی برگ خیار
را به پنج قسمت یا لوب مثلثی شکل تقسیم می کند و قسمت وسط دارای نوک تیزی
می باشد. گلها نر یا ماده هستند که روی یک پایه قرار دارند یعنی گیاه خیار
یک پایه است . تعداد گلهای نر همیشه زیادتر از گلهای ماده بوده و قبل از
گلهای ماده ظاهر می شود . طول عمر بوته خیار کوتاهتر از طول عمر سایر
گیاهان این خانواده بوده و احتیاج آن به گرما نیز کمتر می باشد به حدی که
پاره ای از متخصصین آن را بین گیاهان فصل خنک قرار می دهند در عمل هم خیار
میوه بهار و پاییز است مخصوصا در نواحی گرم که بوته خیار در تابستان خشک
شده از بین می رود .

تمام انواع خیار دارای هفت جفت کروموزوم می باشد .

در
خیارهای اصلاح شده و مخصوص کشت در گلخانه ، بوته های خیار تولید گلهای
ماده می نماید و این ارقام به نام ماده گل معروف می باشند . به دلیل ماده
گل بودن این ارقام راندمان در بوته ها نسبت به انواع یک پایه ای که دارای
گله های نر و ماده بر روی یک بوته می باشد بسیار بالا می باشد .

کود دهی خیار

خیار
گلخانه ای به کود زیاد و متناسب احتیاج دارد زیرا مقدار محصول گلخانه در
واحد سطح به مراتب از هوای آزاد بیشتر است. بنابراین مواد غذایی موجود در
خاک خیلی زود توسط بوته های خیار جذب و مصرف می شود .

کود های مورد نیاز خیار عبارتند از :



1- ازت : ازت
از مهمترین عناصر غذایی گیاه است و در رشد و باردهی آن تاثیر مستقیم دارد
. در صورت کمبود ازت ابتدا برگ های پایینی کمرنگ شده و در صورت ادامه
کمبود ازت رنگ برگ ها در تمام گیاه بطور یکنواخت به زردی تمایل پیدا می کند .



2- فسفر : فسفر
در توسعه ریشه ها و رشد عمومی و باردهی گیاه تاثیر دارد . به همین جهت
باید قبل از کاشت به زمین داده شود تا در مراحل اولیه رشد بوته در دسترس
گیاه باشد .



3- پتاس : پتاس در اغلب خاک های ایران بقدر کافی وجود دارد و در صورت دادن کود دامی نیز مقدار زیادی پتاس به خاک اضافه می شود.



4- منیزیم : کمبود
منیزیم در خیار بسیار شایع است . علامت آن بدین صورت است که در برگهای
مسن، فاصله بین رگبرگها از حاشیه به طرف داخل زرد می شود. اگر این کمبود
ادامه پیدا کند ، در قسمتهای زرد شده لکه های قهوه ای پیدا می شود و برگ
تدریجا حالت سوخته به خود می گیرد.و این امر باعث کندی رشد عمومی گیاه می شود .



5- آهن : در خاک های آهکی و قلیایی که قلیاییت بالاتر از 8 داشته باشد آهن موجود در خاک به صورت غیر محلول در می آید و گیاه دچار کمبود آهن
 می
گردد. در خیار، به صورت زردی برگه های تازه و جوان بروز می نماید و رگبرگ
ها سبز باقی می ماند. در مراحل بعدی ، رگبرگ ها نیز زرد شده و زردی از سر
گیاه به طرف پایین توسعه پیدا می کند.

http://www.garmsar.com/cenesta/c26.jpg

میزان کود مورد نیاز خیار



احتیاج
خیار به کودهای مختلف بستگی به نوع خاک و ذخیره مواد غذایی موجود در آن
دارد. برای تعیین مقدار کودهای مورد احتیاج گیاه باید قبل و بعد از کاشت
خیار در فواصل معین از خاک نمونه برداری شده و میزان مواد غذایی در آن
توسط آزمایشگاه اندازه گیری شود.



علاوه
بر مقدار کودی که به مصرف گیاه می رسد مقدار قابل ملاحظه ای کود نیز توسط
آب شسته شده و از دسترس ریشه خارج می گردد. ضمناً بعضی از عناصر غذایی
مانند فسفر در خاک تثبیت شده و فقط بخشی از آن قابل استفاده گیاه می گردد.
بنابراین با در نظر گرفتن تلفات مزبور باید مقدار کافی کود شیمیایی به طور
منظم و به دفعات به خاک داده شود تا گیاه بتوانمد عناصر غذایی مورد احتیاج
خود را به اندازه لازم جذب نموده و محصول کافی تولید نماید .




آفات و بیماریهای مهم خیار


گلخانه - خیار

نکات مهم در پیشگیری از امراض و آفات


1- رعایت
بهداشت در گلخانه برای جلوگیری از سرایت بیماریها بسیار مهم است . هر چه
رفت و امد اشخاص مختلف به گلخانه بیشتر باشد احتمال سرایت امراض بیشتر است

2- جلوی
در ورودی ، یک قطعه بزرگ اسفنج گذاشته و آن را باید مرتباً با محلول ضد
عفونی کننده خیس نمود تا از انتقال خاک آلوده و عوامل بیماری زا بداخل گلخانه جلوگیری کرد.

3- بعد
از خاتمه دوره بهره برداری ، تمام بوته های خیار دوره قبل بایستی از
گلخانه خارج نمود . وجود بوته ها در زمین تا دوره بعدی موجب تکثیر بیماری
و انتقال آن به دوره بعد می شود .

4-    اگر سال بعد در همان زمین قبلی خیار کشت می گردد حتما خاک قبل از کشت ضد عفونی گردد .


5-    علفهای هرز داخل گلخانه مرتباً حذف و علفهای هرز دور گلخانه را حداقل تا شعاع 2 متر مبارزه شیمیایی گردد.

6-    وقتی خاک رطوبت کافی دارد از آبیاری اضافی خودداری گردد.



7-    وجود رطوبت زیاد در فضای گلخانه باعث ایجاد و شیوع بسیاری از بیماریهای قارچی می گردد.

آشنایی با خواص خیار

تغذیه > میوه و سبزی  - همشهری آنلاین - شهره فرجی:
تنظیم فشار خون بالا و پایین، پیشگیری از شکنندگی ناخن، کمک به هضم پروتئین از جمله خواص درمانی خیار است

خیار متعلق به خانواده کدوها است.

پوست آن به رنگ سبز تیره است و هنگامی که پوست آن گرفته شود رنگ سبز روشن و متمایل به سفید گوشت آن مشخص می‌شود.

همانطور که می‌دانید خیار، خاصیت خنک کننده دارد و برای تسکین چشم‌ها اثر فوق‌العاده‌ای دارد.

از جمله خواص دیگر خیار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

• با گذاشتن خیار روی پوست در روزهای گرم تابستان، می‌توان گرما و التهاب بدن را کاهش داد.

• ادرارآور است.

• آب خیار تازه، سوزش سر دل، ترش کردن معده، التهاب معده و زخم معده را از بین می‌برد.[نکته بهداشتی روز: آیا زخم معده دارید؟]

• گذاشتن یک برش از خیار روی چشم نه‌ تنها تسکین بخش است بلکه تورم دور چشم را نیز از بین می‌برد.

• مصرف روزانه آب خیار به کنترل بیماری‌های اگزما، ورم مفاصل، و نقرس کمک می‌کند.

• برای بیماری‌های سینه، شکم و ریه مفید است.

• پتاسیم موجود در خیار فشار خون بالا و پایین را متعادل می‌کند.[مسکن‌های معمولی فشار خون را بالا می‌برند]

• وجود آنزیمی به نام ارپسین در خیار به هضم پروتئین کمک می‌کند.

 

 

 

 

 

 

• به تقویت و رشد مو کمک می‌کند بخصوص اگر با آب هویج، ‌اسفناج و کاهو مخلوط شود.

• آب خیار اگر با آب هویج مخلوط شود برای مشکلات رماتیسمی ناشی ازاسیداوریک اضافی در بدن، مفید است.

• ثابت شده خیار برای افراد ی که از بیماری‌های دندان و لثه بخصوص چرک دندان رنج می‌برند، مفید است.[بیماری‌ لثه و دندان خطر سکته مغزی دارد]

• به خاطر اینکه سرشار از مواد معدنی است، از شکنندگی ناخن‌ها پیشگیری می‌کند.

• در رابطه با بیماری‌های کلیه، مثانه و لوزالمعده دارای خواص مفید درمانی است.

• طی یافته‌های اخیر، مصرف خیار و یا آب خیار برای مبتلایان به دیابت مفید است

+ نوشته شده در  2011/12/28ساعت 6 PM  توسط مهندس میثم سالاری  |